Financiële strop voor ondernemers wegens airco-wetgeving

De klok slaat luidkeels vijf voor twaalf, maar slechts enkelen die het horen. Na 1 januari 2015 mogen geen HFCK's (koudemiddelen) worden gebruikt voor service- of onderhoudswerkzaamheden aan koel- en klimaatregeling installaties. Dat betekent dat alle airco's die nu draaien op het koudemiddel R22 , dan niet meer kunnen worden gerepareerd of bijgevuld. In Nederland zijn dat er honderdduizenden.

Klimaatbeheersingsinstallaties die ouder zijn dan 10 jaar, hebben R22 (Freon) als koelmiddel. Dit koelmiddel is, als het vrijkomt, bijzonder schadelijk voor de ozonlaag en daarom is tijdens de klimaattop in Kyoto besloten om deze HFCK's uit te faseren. Dat heeft geleid tot de Europese Ozonverordening in 2009 met een verbod op gebruik of hergebruik van R22 vanaf 1 januari 2015. Dus ook geregenereerde R22, die nu in allerlei vormen op de markt worden gebracht, zijn dan uit den boze.

Capaciteitsproblemen vanaf 2015

'Het verbod op R22 leidt tot een groot probleem', aldus Nick Martens, directeur van Aircoheat in Woerden. 'We merken nu al een toename van bijna 300% ten opzicht van vorig jaar in de vervanging van airco-installaties. Dat zijn particulieren en bedrijven die er op tijd bij zijn. Als straks R22 niet meer mag worden toegepast bij reparaties of lekkages, moet de installatie worden vervangen. Net als de NVKL verwacht ik dat de branche die vraag niet aan zal kunnen en er dus wachttijden gaan ontstaan met alle gevolgen van dien.'

Investeringsaftrek

'Bedrijven kunnen dit jaar nog gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA),' aldus Nick Martens. 'Door dit jaar je klimaatregeling installatie te vervangen, verzeker je van continuïteit in je klimaatbeheersing na 2015. Daarnaast kan je 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, wat zo'n 10% belastingvoordeel oplevert. Aircoheat beschikt over een systeem, waardoor het mogelijk is dat je de leidingen niet hoeft te vervangen. Dat kan een hoop schelen aan breekwerk en kosten.
Wachten kan je geld kosten. In de Nederlandse subsidiepot zit dit jaar 151 miljoen. De vraag is wat daar voor volgend jaar van overblijft, gezien de bezuinigingsdrift van dit kabinet. '

Gratis online - R22check (www.r22check.nl)

Voor de zowel de zakelijke als de particulieren markt bestaat er www.r22check.nl . Hier is het mogelijk kosteloos, online een check te doen of de huidige installatie R22 bevat en dus in de gevaren zone zit.

Comments are closed.